Naar boven

Wästberg: subtiel licht

Het Zweedse verlichtingslabel Wästberg is opgezet vanuit de gedachte dat het streven naar efficiëntie en standaardisatie ervoor heeft gezorgd dat het hedendaagse verlichtingslandschap niet meer is afgestemd op de mens zelf. En daar wilde Wästberg wat aan doen. Wästberg tracht om met zijn verlichting de subtiliteit en intimiteit van oudere verlichtingsvormen terug te brengen. Dat wordt gedaan door verschillende lichtbronnen op een kleinere schaal toe te passen, met het gevolg dat er een ‘private sphere’ ontstaat, waarin het licht het licht op een zachte, natuurlijke wijze schijnt. Dat type sluit namelijk veel beter aan bij de menselijke aard, waardoor mensen zich overdag fijner voelen en ’s avonds beter kunnen slapen. Om deze missie extra kracht bij te zetten stelde Wästeberg een manifest op, genaamd ‘Lamps for Neanderthal Man’. Gelukkig hoeft Wästberg de beloften uit dit manifest niet alleen waar te maken. Daarbij krijgt hij namelijk hulp van ’s werelds meest getalenteerde architecten, designers en verlichtingsexperts.

Multifunctionele designverlichting

De collectie van Wästberg biedt een grote variatie aan typen lampen aan. Eén van de kleinste exemplaren uit de collectie is de w153 î. Designer Inga Sempé maakte deze lamp als eerbetoon aan de klemlamp. Hoewel ze van jongs af aan fan was van het handige ontwerp van de klemlamp, deelde niet iedereen haar enthousiasme. Om haar liefde voor de klemlamp met de rest van de wereld te kunnen delen ontwierp ze de w153 î. Deze lamp kan om een tafelrand of wandje geklemd worden, maar kan net zo goed functioneren als een ‘gewone’ tafellamp. Deze multifunctionele insteek is niet het enige dat de w153 î bijzonder maakt. Hij is namelijk eveneens voorzien van een bijzondere bovenkant, die misschien nog wel het meest op een parapluutje lijkt. Het compacte formaat, de verschillende kleuren en het multi-inzetbare karakter maken de w153 î  het ideale lampje om in te zetten op kantoor, of als decoratief element in de horeca. Het multifunctionele karakter komt vaker terug in de collectie van Wästberg. Zo werd de w124 Lindvall aanvankelijk ontworpen als hanglamp, maar kwam designer Jonas Lindvall er gedurende het ontwerpproces achter dat hij ook een passend voetstuk kon maken. Dit resulteerde in de w124 zoals we deze vandaag de dag kennen; inzetbaar als hang-én tafellamp. 

Kleinere verlichting met een groots effect

De grote diversiteit, die kenmerkend is voor de collectie van Wästberg, vertaalt zich eveneens in de collectie hanglampen. De hanglampen van Wästberg zijn- geheel in lijn met de filosofie van het label-  vaak klein van stuk, in modern jasje gestoken en ontzettend sfeervol. Zo is de w131 bell klein van formaat, maar maakt hij door zijn gezandstraalde lampenkap, die verkrijgbaar is in tien verschillende kleuren, toch een blijvende indruk. Omdat de lamp zo klein van stuk is kan hij ook erg mooi opgehangen worden in clusters van meerdere w131 bells. Ook lenen de lampjes zich ontzettend goed voor boven een langere bar of tafel. Het feit dat de lampjes hetzelfde ontwerp hebben straalt een zekere eenheid uit, terwijl de kleine individuele lampjes op microniveau toch een bepaalde vorm van privacy en een intiemere sfeer met zich meebrengen.

 Flinders Projectinrichting

Flinders is al sinds 2010 actief in de wereld van design. Naast een fysieke winkel, een webshop en twee Flinders cafés heeft Flinders ook een projectenafdeling. Wij zijn onafhankelijk, wat betekent dat we niet gebonden zijn aan specifieke merken. Uw belang en uw wensen komen bij ons daardoor altijd op de eerste plek. Zo denken wij altijd met u mee om de perfecte oplossing voor uw ruimte te vinden! De producten op de site zijn slechts een selectie van alles wat Flinders te bieden heeft. Dankzij de contacten met vele leveranciers kunnen wij vrijwel alles leveren. Mist u een specifiek merk of product op onze website, of heeft u behoefte aan advies? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!

Mogelijkheden bespreken?

Neem dan contact op met een van onze accountmanagers of laat uw gegevens achter.

Flinders Projects - Works for you